De wetenschap achter voedselveiligheid

Voedselveiligheid

 

 

Iedereen weet dat voedsel veilig moet zijn. De term impliceert immers dat voedsel niet alleen lekker is, maar ook voedzaam en goed voor de gezondheid. Vanwege dit welbekende concept groeit de roep om een holistische benadering van de voedselveiligheid . Gelukkig is voedselveiligheid niet iets dat een uitgebreide kennis of gespecialiseerde technologische expertise vereist. Het is veeleer zo eenvoudig als het volgen van enkele eenvoudige principes. De wetenschap achter voedselveiligheid vertelt ons veel over waarom bepaalde dingen met bepaalde levensmiddelen gebeuren. U weet bijvoorbeeld misschien al dat rauwe groenten vaak meer vitaminen bevatten dan gekookte groenten, omdat ze in hun oorspronkelijke staat meer voedingsstoffen vasthouden. Maar wist u dat dit komt door de enzymen in rauwe groenten? Wanneer deze enzymen tijdens het koken door hitte worden geactiveerd, beginnen ze de groente af te breken en komen de voedingsstoffen efficiënter in ons lichaam terecht. Voedselveiligheid is een belangrijk onderwerp dat niet alleen over voedsel gaat, maar ook over de veiligheid van de mensen die het eten. Er zijn andere gevallen waarin u misschien niet weet waarom bepaalde dingen met bepaalde voedingsmiddelen gebeuren – maar er is toch een wetenschappelijke reden voor.

Grondstoffen hebben hun eigen individuele eigenschappen.

Grondstoffen hebben verschillende chemische en microbiologische eigenschappen, die worden beïnvloed door vele factoren zoals de groeiomstandigheden, de bodem, het klimaat en de omgeving waarin het voedsel werd gekweekt. Zo is een mango van nature heel zoet en lekker, maar van rauwe mango's moet je overgeven omdat ze te veel micro-organismen bevatten die niet goed zijn voor onze spijsvertering. Anderzijds hebben grondstoffen hun eigen individuele eigenschappen.

Voorverwerking is het proces dat plaatsvindt voordat het eigenlijke product wordt gemaakt. Dit omvat het sorteren (verwijderen van de buitenste schil, enz.), gedeeltelijk of volledig koken, en elke andere manipulatie van grondstoffen. In het algemeen worden gekookte producten (zoals groenten, vlees en vis) veiliger geacht dan rauwe producten, omdat koken micro-organismen "doodt". Een ander belangrijk punt is dat grondstoffen zoals groenten, fruit en vlees over het algemeen het veiligst worden geacht voor consumptie, omdat zij de meeste voedingsstoffen bevatten. Grondstoffen die overmatig zijn verhit (zoals gekookte groenten, fruit of vis) verliezen echter veel van hun voedingsstoffen en worden minder voedzaam.

Voedselveiligheid begint al voordat het product wordt gemaakt.

Voorverwerking is het proces dat plaatsvindt voordat het eigenlijke product wordt gemaakt. Dit omvat het sorteren (verwijderen van de buitenste schil, enz.), gedeeltelijk of volledig koken, en elke andere manipulatie van grondstoffen. In het algemeen worden gekookte producten (zoals groenten, vlees en vis) veiliger geacht dan rauwe producten, omdat koken micro-organismen "doodt". Een ander belangrijk punt is dat grondstoffen zoals groenten, fruit en vlees over het algemeen het veiligst worden geacht voor consumptie, omdat zij de meeste voedingsstoffen bevatten. Grondstoffen die overmatig zijn verhit (zoals gekookte groenten, fruit of vis) verliezen echter veel van hun voedingsstoffen en worden minder voedzaam.

Conclusie

Voorverwerking is het proces dat plaatsvindt voordat het eigenlijke product wordt gemaakt. Dit omvat het sorteren (verwijderen van de buitenste schil, enz.), gedeeltelijk of volledig koken, en elke andere manipulatie van grondstoffen. In het algemeen worden gekookte producten (zoals groenten, vlees en vis) veiliger geacht dan rauwe producten, omdat koken micro-organismen "doodt". Een ander belangrijk punt is dat grondstoffen zoals groenten, fruit en vlees over het algemeen het veiligst worden geacht voor consumptie, omdat zij de meeste voedingsstoffen bevatten. Grondstoffen die overmatig zijn verhit (zoals gekookte groenten, fruit of vis) verliezen echter veel van hun voedingsstoffen en worden minder voedzaam.

Comments are Disabled